Nordic Fungin logo

Pakurin lääkinnälliset ominaisuudet

Kuuntele englanniksi pakurin lääkinälliset ominaisuudet tiivistettynä tähän videoon.

Pakurikääpä kasvaa koivuissa, pyökeissä, pihlajassa sekä lepissä. Pakurikasvain imee käytännössä itseensä koivun terveyttä edistävät ainesosat. Sillä on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa ja venäläisessä kansanlääketieteessä, jossa sitä on käytetty mm. vatsa- ja keuhkosyövän hoitoon sekä vastustuskyvyn ylläpitoon.

Pakurin lääkinnälliset ominaisuudet saadaan parhaiten hyödynettyä keittämällä siitä vahvaa teetä ja liottamalla pakurijauhetta vahvassa alkoholissa muutaman viikon. Paras tapa on keitellä teetä pakurista niin kauan kuin väriä irtoaa veteen. Päivittäisen keittelyn jälkeen, noin viikon kuluttua, vesiliukoiset hyödylliset yhdisteet ovat liuonneet veteen. Tämän jälkeen voit kuivattaa pakurinpalaset kattilan pohjalta ja heittää ne alkoholiin.

Mikäli haluat konsentroida teetä Nordic Fungi suosittelee jättämään kattilan leivinuuniin ilman kantta yöksi, jolloin vettä haihtuu pois yön aikana ja vahva vesiuutos on valmiina aamulla. Kannattaa varoa kuitenkin että uuni ei ole liian kuuma, ettei kaikki vesi on yön aikana haihdu. Vaihtoehtoisesti voit pöristellä pakuria hellalla pikkuliekillä tuntikausia. Aamusumpit keitettynä vahvaan pakuriin on mahtava elämys varsinkin ulkomaalaisille coachsurffareille.

Alkoholiuutteen valmistamiseen kannattaa käyttää mahdollisimman vahvaa 80% vodkaa. Alkossa vahvin vodka on tietääkseni 60% ja “liuotin” on pakattu muovipulloon. Tämän vuoksi olen itse käyttänyt Saimaan luomuvodkaa, koska parempaa ja vahvempaa ei ole Suomessa saatavilla. Kahden viikon jälkeen voit siivilöidä valmiin uutteen purkkiin. Lisäämällä vahvaa teetä alkoholiuutteeseen sinulla kaikki käävän lääkinnälliset ominaisuudet purkissa. Huomioi että vesi laimentaa alkoholiuutetta. Mikäli alkoholipitoisuus laskee alle 20% uutteen säilyvyys heikkenee. Siitä vahvemmat uutteet säilyvät käytännössä ikuisuuden tummassa lasiessa pipettipullossa, jonka voit ostaa täältä.

Pakurinkäävästä voit valmistaa myös muita tuotteita kuten melaniinipitoista aurinkorasvaa. Halmetojan kirjassa on hyvin kerrottu muista käyttökohteista.

Pakurikääpä sisältää flanosteroleja, tripenoideja, germaniumia, betuliinia, betaglukaaneja, melaniinia, aminohappoja, kivennäisaineita, vitamiineja, polysakkarideja, fenolia sekä superoksidimutaasi-antioksidanttia. Adaptogeeninä sillä on taipumusta tasapainottaa elimistöä ilman haittavaikutuksia. Pakurikäävän ORAC-luku (antioksidanttien teho) päihittää niin marjat kuin yrtitkin.

Hivenaineet: Antimoni, Barium, Vismuutti, Boori, Kromi, Kupari, Germanium, Mangaani, Seleeni, Sinkki

Kivennäisaineet: Kalsium, cesium, Rauta, Magnesium, Fosfori, Kalium, Rubidium, Pii, Rikki (Halmetoja 2013, 70).

Erityisesti kääpäkasvaimen betaglukaanit potensoivat immuunivastetta aktivoiden mm NK-, T- ja B-soluja sekä makrofageja ja nostavan immuniteettiä moduloivien sytokiinien (interleukiini 1 & 2 tasoja, tehostaen immuniteetin toimintaa (Wasser, 2002). Betaglukaanien uniikki rakenne mahdollistaa niiden kiinnittymisen makrofagien ja muiden valkosolujen solureseptoreihin.Pakurin ainesosia on pidetty tulehdusta hillitsevinä ja tutkimuksissa ne ovat tuhonneet influenssaviruksia, sekä erilaisia syöpäsoluja. Betaglukaanit toimivat avain-lukko periaattella, muodostaen bakteereja, viiruksia ja parasiitteja tuhoavia vapaita radikaaleja. Betaglukaanit stimuloivat sytokiinien tuotantoa, jotka ylläpitää immuunijärjestelmän komentokeskusta rekisteröidyistä hyökkäyksistä. Sytokiinit auttavat makrofagien esimerkiksi kasvainten tuhoamisessa ja niiden kasvun hillitsemisessä. Pakuri ei tapa suoranaisesti syöpäsoluja vaan aktivoi kehon omaa immuunijärjestelmää toimimaan tehokkaammin ja tasapainoisemmin. (Halmetoja 2013, 63.)

Betaglukaanit laskevat kolesterolia. Sienten glukaanit ovat osittain samankaltaisia kuin viljaglukaanit, mutta tehokkaampia ja monivaikutteisimpia (Ooi et al., 2000.)

Pakurinkäävän tieteellinen tukimus

Maailmanlaajuisesti pakurikääpätutkimus on kohdentunut pääasiassa immuniteetin vahvistamiseen ja säätelyyn sekä diabeteksen ja syövän hoitoon. Ihmisillä ja eläimillä on toteutettu joitakin kymmeniä tutkimuksia, kun taas koeputkiviljelmissä suoritettuja kokeita on useita satoja (Halmetoja 2013, 83.)

Pakurikääpää on tutkittu vain vähän kliinisten, ihmisillä suoritettujen tutkimusten valossa. Ryhmäkoot ovat olleet pienet ja suuntautuneet pääasiassa maha-suolistokanavan vaivojen, ihovaivojen ja syöpätapausten tutkimiseen (Halmetoja 2013, 86.) Jaakko Halmetoja on arkistoinut satojen ihmisten raportoimia kokemuksia pakurikäävän käytöstä eri muodoissa, eri käyttömäärällä ja erillaisia vaivoja vastaan joista hän on kirjoittanut yhteenvedon Pakurikääpä kirjan ensimmäisessä painoksessa sivulla 89.

Pakurikääpä sisältää biologisesti aktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat vahvoina antioksidantteina (Babitskaia et al., 2000; Cui et al., 2005;Lee et al., 2007;Nakaijma et al., 2007). Käävän tulehduksia ja kipua hillitseviä ominaisuuksia on myös tutkittu (Park et al., 2005; Kim et al, 2007). Pakurin on todettu vahvistavan immuniteettiä ja tiettyjen syöpäsolujen kasvua hillitsevää (Kim ym, 2006; Park et al., 2006; Nakata ym., 2007).

Pakurikääpää omaa vahvoja antiviraalisia vaikutuksia influenssa-, HIV-, HIV-1 -virusta vastaan (Kahlos 1996, Mizuno 1996). Pakurinkäävästä valmistetuilla uuteilla on todettu verensokeria tasapainottavia vaikutuksia (Mizuno 1999; Maenaka 2008).

Pakurikääpää ei sovi käyttää samanaikaisesti antibioottien tai suonensisäisesti annettavan glukoosin (diabeetikot) kanssa, koska ne toimivat vastavaikuttajina (antagonisteina). Myös sieniallergikkojen tulee välttää pakurikäävän käyttöä. Saattaa vahvistaa antikoagulanttien vaikutusta.

Lähteet:

Halmetoja, J 2012, Pakurikääpä
Suorat linkit kaikkiin lähteisiin voit tarkistaa kirjan kotisivuilta www.pakurikaapa.fi

Kirjasuositus: Pakurikääpä: opas lääkinnällisten sienten maailmaan.