Nordic Fungin logo

Lakkakäävän käyttökohteet

Alla olevassa videossa kerrotaan lakkakäävän terveysvaikutuksista englanniksi.

Ominaisuuksia

Analgeettinen, antiallergeeninen, (antikonkulsiivinen) kouristuksia ehkäisevä, antihistamiininen, afrodiisinen, kolesterolia alentava, anti-inflammatorinen, antioksidantti, antituumorinen, antiviraalinen, (kardiotoninen) sydäntä vahvistava, (hepatoprotektiivinen) maksaa suojeleva, immuunipuolustusta tonifioiva ja tasapainottava, (nerviini) hermostoa rauhoittava, (sedatiivinen) mieltä tyynnyttävä ja säteilyltä suojaava,

Kiinalaisen lääketieteen näkökulma:

Reishiä eli lakkakääpää on pidetty Kiinassa suuressa arvossa tuhansien vuosien ajan. Kiinassa se symboloi henkisyyttä, hyvää onnea sekä pitkäikäisyyttä. Yleisesti ottaen lakkakääpä on turvallinen miltei kaikille vahvistavuutensa takia jopa pitkäaikaisessa käytössä ja sen on sanottu tukevan sekä suojelevan henkisesti, fyysisesti sekä mentaalisesti yksilön terveyttä.

Väreissä punainen on kiinalaisen tradition mukaan Sydämeen ja Ohutsuoleen liittyvän tuli-elementin väri. Punainen lakkakääpä on yleisimmin käytetty lakkakääpä, ja sen on todettu tehostavan kognitiivisia toimintoja sekä rauhoittavan mieltä. Lakkakääpä tasapainottaa sydämessä sekä verisuonissa asuvan Shenin, jonka voisi suomentaa henkenä, mielenä, sieluna tai tietoisuutena. Tasapainoinen Shen yhdistetään mm. hyvään mielenterveyteen eli mieli on kirkas ja eläväinen (4) sekä hyvään uneen. Taolaiset munkit käyttävät lakkakääpää meditaatiossa sen mieltä hiljentävän vaikutuksen vuoksi.

Tutkimuksissa on havaittu, että reishi pilkkoo kortisolia eli stressihormonia elimistöstä. Kortisolin sopivat määrät elimistössä antavat tilaa muille hormoneille, sillä monet niistä myös muodostuvat kolesterolista. Liialliset kortisolin pitoisuudet ovat yhdistetty mm. hitaaseen aineenvaihduntaa, kilpirauhasongelmiin, muistin ja luovuuden heikkouteen, alakuloisuuteen, uni -ja suolisto-ongelmiin. Tasapainoinen hormonitoiminta kokonaisuudessaan vaikuttaa siis yksilön terveyteen monella eri tavalla. Reishi on tässä suhteessa oiva vastalääke länsimaiseen stressaavaan ja kiireiseen elämäntyyliin. Myös hermostoa rauhoittavana ja maksaa suojelevena se on oiva kaveri jopa päivittäiseen käyttöön.

Lakkakääpä on myös tutkitusti voimakas anti-oksidanttien lähde sekä sillä on todettu immunomodulaattorisia vaikutuksia eli se moduloi vastustuskyvyn toimintaa tasapainotilaan (homeostaasi). Aasiassa sitä käytetään usein mm. syöpien sekä allergioiden hoidossa. Lakkakäävän monipuoliset ominaisuudet voivat ennaltaehkäistä laajan skaalan sairauksien syntyä, jotka liittyvät nykyiseen kiireiseen ja stressaavaan elämäntyyliin.

Texti: Toni Rissanen – Kiinalaisen lääketieteen opiskelija.

Käyttökohteet

Allergiat, anoreksia, astma, ateroskleroosi, syöpä, kemoterapia, konvulsio, yskä, heikkous, dyspepsia, väsymys, hepatoosi, hemorroidi, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, kohonneet triglyseridit, hyperglykemia, heikentynyt vastustuskyky, tulehdukset, insomnia, alentunut verenpaine, hermostuneisuus, (neurastenia) väsymysoireyhtymä, stressin sietokyvyn heikkous, kipu, stressi, (vertigo) kiertohuimaus.

Nauttiminen

Tee, tinktuura, jauhe.